Operatie team.jpg
 

Kom ik in aanmerking?

Dit zijn de criteria voor terugbetaling van een obesitas operatie door uw ziekenfonds:

  • Leeftijd vanaf 18 jaar.

  • Uw BMI is hoger dan 40 kg/m2 of hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met ziektes zoals suikerziekte (diabetes), ernstige hoge bloeddruk of ademhalingsstoornissen tijdens de slaap (=slaapapnoe, =OSAS).

  • U hebt al een serieuze poging gedaan om gewicht te verliezen onder professionele begeleiding.

  • U bent gemotiveerd om uw leven definitief te veranderen met behulp van ons team!

  • Voor een endoscopische sleeve gastroplastie geldt een BMI vanaf 30 kg/m2 als criterium voor het gewicht.

 

Een operatie voor obesitas?

Er zijn door de jaren heen een tal van operaties uitgevoerd ter behandeling van obesitas. Nu er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt verricht op het gebied van obesitas chirurgie, weten we ook steeds beter welke operaties het veiligste zijn en het meest effectief. Vrijwel alle operaties voor obesitas worden verricht middels een kijkoperatie techniek (laparoscopie). Via kleine gaatjes in de buikwand kan de chirurg met behulp van een camera en instrumenten de geplande ingreep uitvoeren. Klik hier voor een uitgebreide informatiebrochure. 

 

 
aanmerking.png

De meest voorkomende operaties?

  • In ons ziekenhuis worden verschillende operaties uitgevoerd ter behandeling van obesitas.

  • De gastric bypass en de sleeve gastrectomie zijn de meest verrichte operatie voor patiënten met een hogere BMI (>35kg/m2).

  • De endoscopische sleeve gastrectomie wordt met name verricht bij patiënten die graad 1 obesitas hebben, dit is een BMI tussen 30 en 35 kg/m2.

  • De maagband operatie wordt niet meer uitgevoerd wegens teveel complicaties op lange termijn. Soms is het noodzakelijk een maagband te verwijderen; er kan dan gekozen worden om direct een gastric bypass of sleeve operatie te verrichten. Dit wordt een secundaire gastric bypass of secundaire sleeve operatie genoemd.

 
 

Gastric bypass

Gewicht na Gastric Bypass

De gastric bypass zorgt voor een gewichtsverlies van ongeveer 70-80% van uw overgewicht in de eerste twee jaar. Dit betekent dat wanneer u 130kg weegt en eigenlijk 80kg zou moeten wegen, u na twee jaar ongeveer 92.5kg weegt. Dit percentage kan zeer variëren en is geen garantie. Uw motivatie om gezond te leven is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat. 

Wat is een Gastric bypass

Bij de gastric bypass wordt met een kijkoperatie de maag opgedeeld in een mini-maagje en de rest van de maag. Het minimaagje wordt aangesloten op de dunne darm. Er wordt een deel van de dunne darm overgeslagen voordat er een aansluiting wordt gemaakt met het minimaagje.  

 
RYGB zonder achtergrond.png

Nog veel belangrijker

De gastric bypass heeft een zeer gunstig effect op diabetes. Bij een groot deel van de mensen met diabetes zal de operatie leiden tot verbetering of zelfs genezing van diabetes. Het is niet helemaal bekend hoe dit komt, de resultaten zijn echter vaak indrukwekkend. Verder heeft deze operatie een goed effect op de bloeddruk, slaapproblemen en een hoog cholesterol. 

 

Sleeve gastrectomie

Wat is een sleeve gastrectomie?

Een sleeve gastrectomie, afgekort ‘sleeve operatie’ is een operatie waarbij een groot deel van de maag wordt weggehaald. Dit is dus een pure maagverkleining waarbij een deel van de maag wordt verwijderd uit het lichaam. Het resterende deel is een smalle buis (een mauw, in het Engels ‘sleeve’) waar het eten zeer traag doorheen zakt. 

 

Gewicht na Sleeve operatie

Het gewichtsverlies is ongeveer hetzelfde als bij de gastric bypass. De werking van deze operatie op diabetes is goed, echter wordt meestal gekozen een gastric bypass uit te voeren bij diabetes patiënten.

SLEEVE+new.jpg
 

 Endoscopische sleeve gastroplastie

overstitch-bariatric.jpg

Wat is een endoscopische sleeve gastroplastie?

Bij een ESG wordt de maag verkleind door middel van een speciale techniek  met een gastroscoop. Via de mond wordt een camera ingebracht tot in de maag. De maag wordt met meerdere hechtingen van binnenuit verkleind.

Klik hier voor meer informatie en een animatiefilm over de endoscopische sleeve gastroplastie.

 

Na een maagband of andere operatie

 

De maagband

Vroeger werden veel maagbandjes geplaatst op te vermageren. We weten nu dat de maagband vrij veel complicaties geeft op lange termijn. Daarom worden deze niet meer geplaatst. Als er problemen zijn met de maagband zoals het verplaatsten van de band of ingroei in de maagwand, dan moet de band worden verwijderd. Om te voorkomen dat iemand dan weer bijkomt in gewicht kan meestal tijdens dezelfde operatie een gastric bypass of sleeve worden gedaan.

Andere operaties en procedures

Er zijn in het verleden meerdere obesitas verricht die nu niet meer of een stuk minder vaak worden verricht. Denk hierbij aan de verticale verkleiningsplastie van de maag volgens Mason en de Scopinaro ingreep. Ook deze operaties kunnen worden omgezet naar een gastric bypass of sleeve gastroplastie.