Gewicht

 

Obesitas

Weegschaal.jpg

Een normaal gewicht hangt af van lichaamslengte en leeftijd. Bij volwassenen wordt de ‘Body Mass Index’, ook wel BMI, gebruikt om de mate van overgewicht uit te drukken. Uw BMI kunt u zelf berekenen door uw lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door de lichaamslengte (in meters) en dan dat getal nogmaals te delen door de lichaamslengte (in meters). 

Vanaf 18 jaar wordt een BMI tussen 18,5 en 25 als normaal beschouwd. Toch heeft op dit moment bijna de helft van de Belgische bevolking een BMI boven de 25 en is dus te zwaar. Men spreekt van obesitas (=zwaarlijvigheid) als de BMI hoger is dan 30. Vanaf een BMI van 40 is er sprake van ziekelijke zwaarlijvigheid, ‘morbide obesitas’.

Morbide obesitas wordt gezien als een ziekte en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Ook bij een BMI van 35 kan er sprake zijn morbide obesitas, indien zich door overgewicht veroorzaakte gezondheidsklachten voordoen.


Waarom te zwaar?

Het lichaamsgewicht wordt bepaald door meerdere factoren. Ten eerste is de hoeveelheid calorieën die iemand per dag eet of drinkt een belangrijke factor. Het is daarbij belangrijk te beseffen dat iedereen anders reageert op het eten van teveel calorieën. Sommige mensen hebben meer aanleg om overgewicht en obesitas te ontwikkelen dan anderen. Er is dus een duidelijke invloed van aangeboren eigenschappen. Vaak komt obesitas ook in de familie voor. Een andere belangrijke factor is hoeveel energie iemand verbrand door te sporten. Hieronder kunt u een kort informatief filmpje bekijken over obesitas: